26 października 2019 r. o godz. 13.00 rozpoczęły się w Gaju zorganizowane przez Panie z Koła Gospodyń Wiejskich Gajowianki, warsztaty pieczenia chleba. Współorganizatorami wydarzenia byli: Lokalna Grupa Działania Równiny Wołomińskiej i Bractwo Zabrodzkie.
W programie imprezy poza wypiekiem chleba na zakwasie i na drożdżach znalazły się również: gry i zabawy dla dzieci, degustacja świeżo upieczonego chleba, produkcja wiejskiego masła oraz wspólne ognisko z kiełbasą.
Na samym początku gości i uczestników warsztatów przywitały Panie Gajowianki w siedzibie KGW w Gaju. Na siedzibę koła adoptowano wcześniejszy sklep, w którym z racji prowadzonych warsztatów pokazano kilka eksponatów związanych z dawnym piekarstwem (niecka drewniana do ciasta, forma do pieczenia i koszyczki do rozrostu chleba, łopata drewniana do chleba, strychówka). Wyżej wymienione wyposażenie domowej piekarni wypożyczyło Bractwo Zabrodzkie.
Osoby biorące udział w warsztatach, samodzielnie wykonały ciasto chlebowe, korzystając z przygotowanej mąki i dodatków (ziarno siemienia lnianego, żurawina, ziarno słonecznika).
Czekając na moment właściwego rozrostu ciasta chlebowego Panie Gajowianki częstowały gości własnej roboty przetworami (dżemami, wędlinami), znakomitą grochówką oraz kawą i herbatą.
W tym samym czasie po zabawach plenerowych dla dzieci, nad Fiszorem rozpalono ognisko, w którym można było upiec kiełbasę.
Pani Grażyna Połodziuk szefowa KGW Gajowianki zaśpiewała Pieśń o chlebie, do której słowa ułożyła jej mama. Następnie Panie Gajowianki i goście razem śpiewali różne piosenki ludowe, wojskowe i popularne przy akompaniamencie akardeonowym Arkadiusza Redlickiego – prezesa Bractwa Zabrodzkiego.
Stowarzyszenie Bractwo Zabrodzkie reprezentowali również: Wiesław Jakubowski, Leszek Wawryło, Ryszard Gawroński. Impreza zakończyła się ok. godziny 22.00 i skupiła łącznie ok. 50 osób.
Zdjęcia wykonali: Elżbieta Szczuka i Arkadiusz Redlicki