W młynie Nowość w Niegowie obchody EDD rozpoczęły się o godz. 10.00. Udostępniono dla zwiedzających zabytkowy młyn z czasowymi wystawami poświęconymi Cyprianowi Norwidowi oraz Kardynałowi Stefanowi Wyszyńskiemu. Dodatkowo były prezentowane prace artystyczne, które powstały podczas warsztatów pt. Jubileuszowe warsztaty – Norwidiana – Dębinki 2021 (rzeźba w glinie i drewnie, grafika i witraże). Swoją twórczość prezentował Maciej Danaj – kowal, artysta metaloplastyk. Własne stoisko kulinarne przygotowały Panie z Koła Gospodyń Wiejskich Gajowianki, gdzie można było skosztować potraw regionalnych takich jak: kotlety z kaszy gryczanej, baba ziemniaczana – kugel, zupa – kluski żelaźniaki, zupa dyniowa – pikantna, zupa borowikowa z kluskami, sękale – racuchy drożdżowe. Poza tym w młynie Konrad Wróbel opowiadał o historii i prezentował ciekawe eksponaty broni białej.
Pomimo kapryśnej pogody ok. godz. 12.00 przyjechały zabytkowe samochody i motocykle, ale rekord pobił ogłoszony po raz pierwszy Konkurs na domową pizzę wypiekaną w piecu chlebowym opalanym drewnem. Pierwsze miejsce zdaniem komisji zajęła Agnieszka Szafrańska, drugie Kacper Kurowski a trzecie Filip Walczyński. Nagrody w ww. konkursie zostały ufundowane przez Urząd Gminy Zabrodzie.
O godz. 14.00 zainteresowani goście udali się do klasztoru Zgromadzenia Sióstr Benedyktynek Samarytanek Krzyża Chrystusowego. Po Sali Pamięci Matki Wincenty oprowadzała s. Margarita.
Szacunkowo wydarzenie odwiedziło ok. 100 osób.