Warsztaty pieczenia chleba w zabytkowym młynie w Niegowie – 2024

Warsztaty pieczenia chleba w zabytkowym młynie w Niegowie – 2024

13 czerwca 2024 r. ok. godz. 9:30, zabytkowy młyn „Nowość” w Niegowie odwiedziła grupa uczniów kl. 2 ze Szkoły Podstawowej w Starych Załubicach wraz z opiekunkami. Przy młynie były przygotowane stoły, gdzie odbyły się warsztaty pieczenia chleba, które poprowadził Arkadiusz Redlicki prezes Stowarzyszenia „Bractwo Zabrodzkie”.

Uczestnicy zapoznali się procesem przygotowywania i samym wypiekiem chleba w piecu chlebowym, tradycyjnie opalanym drewnem z drzew liściastych. Sami uczniowie pod nadzorem prowadzącego doczyszczali na sicie ziarno pszenicy, a następnie zmielili je na ręcznym młynku. Zapoznali się różnymi typami mąk używanymi do przygotowania ciasta chlebowego oraz innymi dodatkami do chleba tj. sól, cukier, zakwas naturalny, drożdże piekarskie, nasiona i ziarna (siemię lniane, sezam, słonecznik, czarnuszka).

Żeby powstał chleb należało ww. składniki połączyć w dzieży w odpowiednich proporcjach z dodatkiem ciepłej wody. Tak przygotowane ciasto trafiło do przygotowanych metalowych foremek, które zostały ustawione na ciepłym piecu chlebowym, przykryte ściereczką i pozostawione do rozrostu. Po ok. 40 min., kiedy ciasto wypełniło formy, zostało przeniesione do pieca chlebowego rozgrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza na czas 1 godz. 15 min. W tym czasie uczniowie mogli zwiedzić stary młyn, pobawić się na boisku lub upiec kiełbaskę w przygotowanym przez organizatora ognisku.

Kiedy cykl wypieku chleba się zakończył, upieczony chleb po wyjęciu z pieca został zwilżony wodą i przykryty ściereczką, a następnie wyjęty z foremek i pozostawiony do ostygnięcia.

Dziękujemy wszystkim uczestnikom warsztatów pieczenia chleba i mamy nadzieję, że informacje przekazane przydadzą się w przyszłości.