16 listopada 2019 r. Koło Gospodyń Wiejskich Gajowianki wraz z Bractwem Zabrodzkim i Lokalną Grupą Działania Równiny Wołomińskiej zorganizowało wydarzenie w ramach działania Smaki łącza pokolenia pt. kiszenie kapusty.
Panie Gajowianki dołożyły starań w przygotowanie imprezy. Na stole w siedzibie KGW w Gaju o godzinie 14.00 zagościły smakowite potrawy. Wiele z nich zawierało w swoim składzie kapustę, między innymi: placki z kiszoną kapustą, gołąbki, kapuśniak. Poza tym stół uginał się od swojskiej kiełbasy, różnych rodzajów chleba i ciast oraz surówek.
Podczas gdy przy pierwszym stole gospodynie częstowały przybyłych gości, to przy drugim stole Panie Gajowianki krzątały się szatkując kapustę, ścierając marchewkę, żeby dodawać ją w odpowiedniej proporcji do ubijanej kapusty.
Natomiast nad Fiszorem wolontariusze z Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Zabrodziu prowadzili rożne zabawy i konkurencje sportowe dla dzieci i młodzieży, np. rzut główką kapusty do celu.
Bractwo Zabrodzkie reprezentował: Arkadiusz Redlicki i Ryszard Gawroński z dziećmi. Uczestnicy spotkania z Wójtem Krzysztofem Jezierskim na czele, śpiewali piosenki ze śpiewników przy dźwiękach akordeonu oraz degustowali przygotowane potrawy. Łącznie w wydarzeniu wzięło udział ok. 50 osób.