7 sierpnia 2022 roku Bractwo Zabrodzkie zorganizowało warsztaty pieczenia pizzy połączone ze zwiedzaniem zabytkowego młyna w Niegowie. Wydarzenie, które rozpoczęło się o godz. 12.00 odwiedziło wielu mieszkańców z terenu gminy Zabrodzie oraz gości. Impreza cieszyła się dużym zainteresowaniem.
Druga edycja warsztatów wprowadziła pewne uzupełnienia w zakresie oferty gastronomicznej. Poza pizzą z warsztatów, które prowadził Patryk Tchórz można było spróbować hot doga po niegowsku z kiełbaską i dodatkami, grillowaną kaszankę z siekaną cebulą, ciasta (czekoladowe, biszkopt z jabłkami), racuchy oraz kawę. Przygotowanie i obsługę kulinarną ww. specjałów świadczyły: Sylwia Tchórz, Julia Tchórz, Barbara Redlicka, Martyna Redlicka, Marta Kochańska.
Inni w tym czasie mogli poznać historię zabytkowego młyna oraz zobaczyć uruchamiane demonstracyjnie stare urządzenia po konserwacyjnym liftingu tj.: silnik Winterthur, tłokową pompę wodną, generator energii elektrycznej oraz mlewnik walcowy C. Skoryny. Zabytki wprawiał w ruch za pośrednictwem silników elektrycznych z przemiennikami częstotliwości Arkadiusz Redlicki.
Na drugim piętrze młyna można było podziwiać prace plastyczne młodych artystów pod kierunkiem Michaliny Derlickiej. Natomiast na pierwszym piętrze w gablotach zaprezentowano eksponaty z lokalnych wykopalisk.
Podczas warsztatów odwiedzili nas piechurzy z PTTK Oddziału Stołecznego im. Aleksandra Janowskiego.
Równolegle w trakcie trwania warsztatów pieczenia pizzy na boisku obok młyna odbywały się Rodzinne zawody sportowe, które poprowadził Paweł Deptuła. Zarejestrowane drużyny brały udział w różnych, punktowanych konkurencjach tj. między innymi: slalom, przeciąganie liny, gra w ringo i wiele innych. Po trzygodzinnych zmaganiach zostali nagrodzeni zwycięzcy a pozostali uczestnicy zawodów otrzymali upominki. Spotkanie zakończyło się o godz. 18.30.