22 sierpnia 2020 r. Stowarzyszenie Bractwo Zabrodzkie zorganizowało warsztaty – spotkania z tradycją – Mazowsze 2020. Zadanie publiczne zostało dofinansowane ze środków Samorządu Województwa Mazowieckiego. Warsztaty rozpoczęły się o godz. 11.00 przy zabytkowym młynie w Niegowie. Warsztaty czekoladowe prowadziły: Małgorzata Domańska i Anna Kornacka. Wycinankę kurpiowską prezentowała Barbara Redlicka. Wianki z leśnych ziół i ogrodowych kwiatów wiły: Grażyna Połodziuk i Milena Stokowska z KGW Gajowianki. Budowę domków dla owadów pożytecznych z różnych materiałów pokazywali członkowie Bractwa: Michał Fujak, Jacek Garbarczyk, Ryszard Gawroński. Warsztaty piekarskie prowadził Arkadiusz Redlicki.
Dodatkowo przeprowadzono Konkurs na najsmaczniejszy chleb. Do konkursu zgłoszono 13 chlebów. Bezpośrednim organizatorem wydarzenia była Fundacja Akomodacja, która uzyskała również dofinansowanie ze środków Samorządu Województwa Mazowieckiego. Pierwsze miejsce zdobył chleb upieczony przez Piotra Purchalaka. Drugie – chleb Moniki Andrzejewskiej, trzecie – Arkadiusza Redlickiego. Laureaci otrzymali praktyczne nagrody.
Organizatorzy wydarzeń: Bractwo Zabrodzkie i Fundacja Akomodacja składają serdeczne podziękowania przede wszystkim dla osób prowadzących warsztaty i pomagających w sprzątaniu po imprezie.
Tekst i zdjęcia: Arkadiusz Redlicki